2011. február 7., hétfő

Beat Wolf: A XVI. Lajos hárfa építése (dokumentumfilm)

Beat Wolf svájci hangszerész és hangszer-restaurátor filmjében egy gyönyörű hárfa elkészítését mutatja be. A DVD-n hárfazene is hallható, az extrák között pedig Mária Antónia korabeli hárfák láthatók Holtzman, Naderman, Renault és Cousineau műhelyéből.

A film elkészítésének ötlete Elizabeth Reta Svájcban élő festőművésztől származik még 2001-ből. A bemutatott hárfa a nevét XVI. Lajosról kapta, aki Mária Antónia férje volt. A hangszer egy 18. sz-i egyszeres pedálhárfa hasonmása, melyhez hasonlót már korábban bemutattunk. Rokokó stílusú, ám anyagában, technológiájában és hangzásában nagyon is modern. (A hangszerről itt lehet olvasni bővebben.)

A bevezető képsorok a 2001. évi luzerni Nemzetközi Hárfakiállításon készültek. Ezt követően Beat hét lépésben mutatja be a hárfakészítést a kezdeti famunkáktól a hangolómechanizmuson át a hárfa összeszereléséig. A film alatt Mateo Albéniz (1755-1831) és Mihail Glinka (1804-1857) zenéje hallható Masumi Nagasawa és Masako Shinto előadásában, utóbbi fel is tűnik a befejező kockákon. Beat német nyelven beszél, de angol és francia nyelvű feliratozás is választható a DVD menüjében. Részlet a filmből:


Tartalom:

Idő: 30 perc
Nyelvek: német, a feliratok francia és angol nyelven.
Füzet: 12 oldal német, francia és angol nyelven
Extra: eredeti hárfák Mária Antónia korából

A DVD megrendelhető innen, ára 20 CHF + postaköltség.

Érdemes megvásárolni, talán te is kapsz egy ilyet: